Тези деликатеси не звучат деликатно

Мислите, че сте чували всичко? В това меню ще намерите поне една гнусотия, за която не знаете - бихме се обзаложили на цялата сметка!

Както знаете, този месец Jenite.bg си угаждат с тема на месеца "Гурме". Но макар от дни да ви изкушаваме с апетитни рецепти и красиви илюстрации към тях, трябва да признаем нещо. Под шапката на термина "гурме" се гушат и такива блюда, от които може да ни настръхне косата. Те обаче не са измислени за шоуто "Страх", а действително са любими на определени хора или цели народи.

С цел да обогатим общата си култура, съставихме изчерпателно меню за хипотетичен ресторант, който ще наречем "Трапезата на ужасите". Но тъй като не искаме да развалим апетита ви до живот, ще останем верни на традицията със симпатичните картинки и желанието да търсим забавната страна на нещата. Пък вие, ако толкова много държите да видите как изглеждат гнусните предложения, можете да следвате лилавите линкове. Но не се подвеждайте по невинния цвят - изображенията са меко казано отвратителни!

И така, менюто за теоретичната ужасна трапеза започва с напитки. Кафенце или вино бихте предпочели да си поръчате?

Кафе от маймунски изпражнения (Филипините)
Не само, че има такова, но е и сред най-скъпите "сортове" на света. Сякаш зърната му са златни! А всъщност, те са просто втора употреба. Преди да стигнат до своите заможни почитатели, минават през червата на азиатска цибетка - сладък бозайник, който прилича на малка маймунка. Храносмилателните ѝ ензими неутрализират горчивите протеини в кафето и така то става по-сладко на вкус. Не го казваме от личен опит!

Цена: Около стотина лева на килограм, но може да достигне и тройно по-голяма сума, дори повече. Но "удоволствието" да пиеш кафява течност, направена от изпражнения - то е безценно! 

Тези деликатеси не звучат деликатно

Вино от малки мишлета (Китай и Корея)
Все още новородени и слепички, те се отвличат от родителите и се натъпкват (голям брой от тях) в бутилка с оризово вино. Там се оставят да ферментират в продължение на година и след това полученият кошмар се пие с лечебни цели. Мислим, че бихме преживели едно-две леки заболявания, само и само да не ни се налага дори да виждаме този "еликсир" от животински бебета! 

Цена: Честно казано, решихме да си спестим търсенето, тъй като междувременно щеше да ни се наложи да отворим още ужасяващи снимки с бутилирани мишленца. За сметка на това разбрахме, че шише виетнамско вино със змии (може да им прави компания и скорпион) се продава онлайн на промоционална цена от 119 евро. А пък прочутата текила с червейче ще дойде при вас от Мексико "само" за стотина долара с доставката. Съществува дори специална марка, наречена "Dos Gusanos", което означава, че в спирта са удавени цели два червея. А ако всичко това не ви стига, в Латинска Америка се продават и близалки с вкус на текила - в цената им отново е включена гърчилата се приживе ларва.

Ако принадлежите към хората, които се оплакват, че не могат да повръщат от алкохол, вероятно разрешихме "проблема" ви. И преди самите ние да сме сторили някоя пакост, нека продължим със супите от менюто.

Супа от вестници (Бразилия) 
За разлика от останалите манджи в ексцентричния ни списък, тази не се възприема като деликатес за индивидите с повечко пари в джоба. Съществуването ѝ е предизвикано от невероятната бедност в някои региони по света. Хората просто нямат кой знае какво, с което да напълнят къкрещата на огъня вода и са открили, че потапянето на стар вестник и един зеленчук придава поне някакъв вкус на бульона.

Цена: По-евтино би ви излязло, ако ще се задоволите с обикновен български ежедневник. Но решите ли да готвите с най-скъпия вестник на света - румънският Zimbrulu and Vulturulu от 1858, ще трябва да се разделите с над един милион долара.  

Супа от птичи гнезда (Азия) 
Пипи Дългото чорапче разказва за нея. И не си я измисля - супичката наистина съществува и наистина производителите на продуктите за нея са лястовици. Определен вид скални такива. Те свиват гнезда с помощта на собствената си слюнка, която се втвърдява в нещо като черупка. Когато се сварят, въпросните птичи леговища се превръщат в подобна на желе консистенция с "уникален чаромат".

Цена: Между 30 и 100 долара за вкусна супа от слюнчени гнезда! 

Супа от сушени гущери (Япония)  
Има ли нужда да я описваме? От цената ѝ също не се поинтересувахме, тъй като все пак ще предпочетем чорба с вестници или гнезда, вместо този последен вариант от "Трапезата на ужасите". 

Тези деликатеси не звучат деликатно

Специалитети с тестиси (Китай)
Те явно са предназначени за хора, които хем не са доволни от размера си, хем искрено вярват, че "човек е това, което яде". Вероятно сте чували за бичите "яйца", които от край време са популярни сред индийците и други древни народи. Китайците обаче с гордост ще ви заявят, че те са нищо, в сравнение с мъжките достойнства на канадския тюлен, тибетския як, коня, магарето, камилата... Само камиларят го няма в менюто. Затова пък може да се прочете наличието на специалитет, описан с думите "руско куче", "тестиси" и "гарнирани със слива". Както казахме, бихме искали статията да излезе възможно най-малко брутална, въпреки специфичната ѝ тематика. Само поради тази причина, няма да се впускаме в подробни описания на  азиатските пазари за кучешко, котешко и какво ли не още месо. Предпочитаме да гледаме анимационни кученца в добро здраве.

Цена: Ресторант в Пекин, който специализира в ястията от тестиси на разнообразни животни, предлага за 50 долара блюдо с поетичното название "Дракон в пламъка на желанието" - става въпрос за фламбирани "топки" от як.

Патица в сос от кръв (традиционна френска рецепта)
Това вероятно е любимото блюдо на вампирите "вегетарианци", които се навъдиха напоследък по филмите и романите. Те се стараят да бъдат добрички и да убиват само животни, така че патицата би трябвало да им свърши работа. При това добрите френски ресторанти превръщат сервирането ѝ в първокласно шоу. Пред очите ви остатъците след изрязване на месото от печената птица се слагат в преса, която изстисква де що има за изстискване от тях. Така се получава гъстият кървав сос.

Цена: Специалитетът може да достигне до 1000 долара за порция. 

Тези деликатеси не звучат деликатно

Сирене с живи ларви (Сардиния и Италия) 
Чудите се как може хората да смятат "мухлясалите и миризливи" сирена за специалитет? Ето ви още по-голяма загадка. Тя е направена от овче мляко и се оставя така, че определен вид мухи да снасят ларвите си в нея. Ако след това те умрат обаче, сиренето ще стане отровно, затова трябва да се яде, докато още са живи. При това се консумира с внимателно предпазване на очите - въпросните гадинки могат да скачат до 15 сантиметра. На всичкото отгоре, понякога успяват да преминат през стомаха несмлени и се опитват да копаят тунели в червата. Това причинява на ексцентричния чревоугодник повръщане и диария.

Цена: В крайна сметка, червивото сирене е забранено дори в родината си, с оглед на опасенията за здравето на хората. Някои от тях обаче продължават да си го търсят. И го намират на черния пазар, само че ние решихме да не нагазваме толкова дълбоко сред червеите, в търсене на цени.  

Яйце с изненада - хрупкав ембрион (Азия - къде другаде?)
На вас може да ви звучи гадно, но това нещо, наричано "деликатес с крачета", е нещо като хотдога за американците. Само че в случая говорим за вкусовете в Камбоджа, Филипините, а също и в петия, шестия, седмия кръг на ада. Там черупчестата къщичка се държи в инкубатор до момента непосредствено преди излюпването, когато зародишът вече си има крачета, перца, клюн - всички екстри. Можете да си представите как хруска всичко това между зъбите. Но по-добре не си го причинявайте.

Цена: Уличните продавачи на азиатския "Kinder Surprise" излизат нощем, съхраняват стоката си в кошници с топъл пясък и я предлагат само за по няколко долара на яйце.  

Тези деликатеси не звучат деликатно

Живи бебета октоподчета (Пак тази Азия!) 
Това не стига, че звучи гнусно, ами е опасно и за живота. Буквално. Живите морски чеда спокойно могат да задавят човек със своите шаващи пипалца. Опитните октоподояди си ги гълтат почти от раз, но начинаещите дъвчат старателно преди това. Може да им отнеме 15 минути. Някои пък смятат, че ако топят вечерята си в алкохол, ще я накарат да се движи по-малко от замайване. По подобен начин изглеждат нещата и с "пияните скаридки" в Китай и Хонконг. Те се ловят с пръчици от купа със саке и главата им се отхапва, докато още мърдат. 

Цена: Между 7 и 16 долара за кило октоподчета.

Пушен прилеп на клечка (Индонезия)
За десерт трябваше да си оставим мексиканските близалки с вкус на текила и червейче, но нямахме търпение да ги споменем още в началото. Все пак смятаме, че и летящите мишки на клечка ще свършат добра работа за финал - нещо като извратен вариант на захарния памук, захарните петлета и карамелизираните ябълки. Само че прилепчетата понякога ги приготвят с кокосово мляко и подправки. След което ги продават на същите пазари, по които можете да срещнете и провесени одрани кучета, все още примигващи с очи.

Мислим да спрем дотук, за да минат поне няколко часа, преди да обядваме. Иска ни се да "нахраним" едно хубаво с думи почитателите на гореописаните "деликатеси", но ще се въздържим. В крайна сметка - разни хора, разни гастрономически идеали. Да не говорим, че в доста от класациите със странни храни, които изчетохме, присъстваше и познатата ни пача. Явно озадачава западняците почти толкова, колкото и хранителните кощунства на азиатците.

"Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада!" - казали са мъдрите хора. А още преди тях, гладните хора просто са действали на същия принцип, използвайки всички заобикалящи ги гадинки. 

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 20.08.2012|17:15
Ужасно гнусно. За никакви пари, дори да ми дават милиони, не бих опитала тези гадости, а какво остава аз да си платя.
4
Не е посочен 20.08.2012|15:40
Не ям гадости, колкото и да ми ги представят като деликатес
3
Не е посочен 20.08.2012|14:51
Сега просто като видях снимките на "Том и Джери " се сетих колко е яко тази анимация :)
2
Не е посочен 20.08.2012|14:36
Хаха, имаше един виц навремето за специалитета на заведение в Испания след провеждането на корида, което се казвало "Кохонес". Големината на порцията от 2 топки била в зависимост от това кой е победил - бика или матадора :))))
1
Не е посочен 20.08.2012|10:26
Специалитетите с тестиси и тук ги има :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay