Странни фестивали за храна

Замерване с домати, похапване на гъсеници и мирис на чесън
Странни фестивали за храна

Всички обичат храната. Без нея нямаше да съществуваме. Тя е, която ни прави силни. Събира ни около трапезата. Предизвика сетивата, любопитството и творческите ни умения.

Затова не е учудващо, че по света редовно се организират различни фестивали в нейна чест. Ето, например, три от тях, на които възнамеряваме да присъстваме един ден. 

Ла Томатина, Испания

Испанското приключение се провежда всяка година в последната сряда на месец август, в Буньол – китно селище край Валенсия. Това означава, че доматените боеве ще се случат утре, на 29-ти август. 

Още тази нощ обаче, множество камиони ще бъдат напълнени с домати. А в 11:00 часа на другия ден превозните средства ще пристигнат на главния площад. И замерването с червените плодове ще започне както си му е редът – без ред :)

Никой не знае кога точно, нито кой е организирал Ла Томатина за първи път. Предполага се, че това е станало още през 1944-та или през 1945-та.

Според една от теориите, тогава недоволни граждани на Буньол обстрелвали градския съвет с домати. И тази "практика" поставила началото на традиционните чествания. Ала вместо в израз на недоволство, се превърнала в тотална забава :)

Към днешна дата, Томатина привлича хора от цял свят и е един от най-известните фестивали, организирани в чест на някоя храна...

Hokitika Wildfoods, Нова Зеландия

Ето ви още едно адски любопитно събитие, на което обаче ще можем да присъстваме чак другата година, през март. То се провежда от 1990-та година насам, в провинция Хокитика, разположена в западното крайбрежие на Южния остров.

Първото издание на феста било инициирано от местна жена, която стопанисвала изба и произвеждала вино от... жълтуга (вид диворастящо растение). Всички страшно харесали интересната напитка на мадамата. А впоследствие решили, че задължително трябва да организират празник в чест на "дивите" и неповторими вкусове на региона. 

И така до днес. Ежегодно в Хокитика се събират хиляди почитатели на интересните специалитети (и необичайни в други краища на света). Иначе казано, хапват се охлюви, октоподи и прочее шаващи нещица :)

Едновременно с това, тече интересна парти програма за посетителите. За да разберете за какво иде реч, моля заповядайте във фото поредицата:

Wildfoods Festival

Wildfoods Festival

Wildfoods Festival

Wildfoods Festival

Wildfoods Festival

Gilroy Garlic, САЩ

Празникът на чесъна е може би един от най-големите американски фестивали за храна – продължава цели три дни! Провежда се всяка година през месец юли в Гилрой – малко градче в Санта Клара, Калифорния.

Както се досещате, фестивалната програма е буквално пропита с миризма на чесън. На място се готвят куп чеснови специалитети, правят се демонстрации и изобщо... лудницата е пълна :)

Е, това беше днешната странна класация. За ваша информация, у нас скоро също предстои едно интересно събитие на хранителна тематика.

Става въпрос за кулинарния фестивал "Пъстра трапеза", който ще се проведе на 8 септември, в Борисовата градина, София. Целта е по време на него да бъдат представени традиционни софийски гозби и вкусотии. Така че, ако сте в столицата, заповядайте на софрата.

И не забравяйте, че може да си организирате всеки ден празник на храната ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април