Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-странните празници на храната по света

Най-странните празници на храната по света

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Портокал

Всяка година жителите на италианския град Ивреа цели три дни се замерят с портокали. Според легендата средновековният владетел на Ивреа бил толкова стиснат, че давал на селяните едно грахче веднъж на половин година.

Затова съществувала традицията на замеряне с грахови зърна. След няколко години грахът бил заменен от портокали, които започнали в изобилие да се отглеждат в южната част на страната.

Всяка пролет в Англия се провежда празник, по време на който голяма пита специално сирене се пуска надолу по стръмен хълм, а десетки британци тичат след нея.

Състезанието завършва със счупвания, синини и разтегнати сухожилия. Победителят печели питата. През 1997 година празникът предизвикал много травми и щял да бъде отменен, но любителите на силни усещания настояли провеждането му да продължи.

Всяка година в Тайланд се отбелязва празникът на Хануман, бога на маймуните. В негова чест се правят пирамиди от плодове, около които се събират над две хиляди маймуни.

Репички

В Мексико се провежда фестивал на репичките. През шестнадесети век, когато испанските изследователи донесли в Мексико репичките, никой не искал да ги купува.

Фермерите се чудели какво да правят с тях и започнали да изрязват от репичките различни фигури, което предизвикало интереса на купувачите. Всяка година се прави фестивал, на който всеки може да покаже скулптура от репички.

В гръцкия град Галаксиди се провежда поръсване с чували от брашно и целият град заедно с хората в него се покриват с огромен слой брашно. Тъй като брашното е оцветено, от това страдат сградите.

Фестивалът на овчаря в Нова Зеландия събира овчари, които участват наравно с кучетата си в състезание по бягане с препятствия. По време на бягането в зъбите си те трябва да стискат определен вид храна, обикновено сурово месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest