Gotvach.bg»Статии»Кулинария»За японското меню и водораслото келп

За японското меню и водораслото келп

AdminAdmin
Администратор
95442k
Келп

Традиционното японско меню включва голям процент морски водорасли. В някои част на Япония почти ¼ от дневната диета се състои от водорасли под различна форма. Японците правят супи, юфки, блюда и други ястия с водорасли.

Японците са измежду най-издръжливите, силни, прилежни и здрави хора на света. Тяхната диета е предимно вегетарианска, с добавка на риба и почти пълно отсъствие на месо. Една от основните храни в страната на изгряващото слънце е водораслото келп – кафяво растение с големи листа. То е истинска чудодейна храна, създадена от природата, притежаваща жизнени субстанции, които липсват в останалите храни. То този извод стига небезизвестният световно признат диетолог Пааво Айрола.

Келпът е изключително богат на натурален йод, съществено важен за щитовидната жлеза. Недостигът на йод може да попречи на нормалната й функция и да намали хормоналната продукция. Хормоните на щитовидната жлеза са до голяма степен отговорни за младежкия външен вид, сексапил, полова мощ и либидо.

Твърде малко храни съдържат йод, тъй като повечето почви са оскъдни на този елемент. Водораслите дават на човека това, което почвата не може да даде. Те съдържат всички минерални соли и микроелементи, необходими за постигане на добро здраве.

Съдържанието на витамин С във водораслите е много високо – понякога по-високо от това в портокалите. Те са били единствен източник на витамин С за много ескимоски племена и са им помогнали да оцелеят при тяхната нездравословна диета.

Супа

Келпът съдържа витамините В, А, Е, К, D и дори В12, който рядко се среща в храни от зеленчуков произход.

Водораслите са превъзходен източник на висококачестени белтъци, които са сравними по биологична стойност с животинските белтъчини.

Водораслите са съществената съставка за екзотично ястие за полова възбуда – супа от птичи гнезда.

Тази супа се приготвя от гнездата на морската лястовица. Тайната на еротичния ефект на супата е, че лястовицата прави гнездото си от водорасли, като ги слепва с хайвер. Хайверът, богат на фосфор, заедно с водораслите, стимулират активността на жлезите. Така келпът и супата от птичи гнезда могат да бъдат едни от най-добрите извори на младост.

Тази супа се сервира в добрите азиатски ресторанти, но е баснословно скъпа. По-евтин и еднакво резултатен начин е да направите келпа съществена част от вашето хранене.

Келп се продава във всеки магазин за здравословна храна под формата на таблетки или гранули. Може да се добавя към салати, супи, хляб и зеленчукови сосове. Той е превъзходна подправка, заместител на солта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest