IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-опасните диети, създавани досега

27 април 2012 06 10

Слабейте разумно!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Аткинс, Зоната, South Beach...имена на диети, които обещават хубава фигура бързо. Каква е цената? Често изключването на важни продукти и прекаляването с други, водят до щети в нормалните функции на определени органи в организма. Една здравословна диета би трябвало да помага за поддържане на добро тегло , но и да снабдява тялото с необходимите вещества.

И все пак споменатите диети не са от най-вредните или опасни. Като прочетете информацията за следните диети, ще се убедите, че някои хора биха се отнесли към тялото си с неуважение и биха изпробвали отвратителни неща за отслабване вместо да се опитат да разберат как работи организма, за да съчетаят грижата за добрия вън шен вид с грижата за здравето.

Диетата с тения

В началото на 20-ти век се налага като мода да се решаав проблема с наднорменото тегло като се поема хапче съдържащо тази тения, която расте в организма и намалява апетита на човек. Когато той достигне желаното тегло, взима лекарства за убиването на тенията. Това не е диета, а истинска болест. След известно време е забранена от Американската асоциация по храните и лекарствата.

Супената диета

Най-популярни са диетата с пилешка и зелева супа. Тази не звучи отвратително като предишната, но лишава тялото от ценни вещества и последствията са неприятни, а едно от тях е и йо-йо ефектът.

Диета със сок от грейпфрут

Възниква около 30-те години на миналия век. В нея са разрешени всички храни, които ви се иска да ядете (пържени, мазни сосове и т.н.) като трикът е да изпивате голямо количество сок от грейпфрут, който се очаква да забърза метаболизма ви до невероятна скорост. Науката потвърждава, че това въобще не е чудотворен метод.

Диетата с бебешка храна

Тя е била измислена от треньора Трейси Андерсън, който е тренирал звезди като Гуинет Полтроу, Кейт Хъдсън и Джейк Гиленхал. Могат да се изяждат до 14 бурканчета на ден и след това ако имаш още място, може да хапнеш и „истинска" вечеря. Но методът е отхвърлен, защото увеличава риска от преяждане, колкото и нискокалорични да са бебешките храни.

HCG диета

Хормоните имат голямо значение за намаляване или увеличаване на теглото. При тази диета човек си инжектира, поема през устата и се маже с крем, за да абсорбира хормона HCG, който е извлечен от човешка плацента. Диетата води до поредица здравословни проблеми, един от които е хиперстимулация на яйчниците – животозастрашаващо състояние.

Диетата със сладките

В нея са разрешени 6 сладки на ден и завършване на деня с вечеря. Каква е уловката? Тези сладки не са обикновени, а специално направени за целта, съдържащи протеин от месо. Сладките, обаче, имат ужасен вкус и бързо увеличават апетита за истинска храна.

Диетата Пролин

Създадена от Роджър Лин, доктор, който твърдял, че е открил тайната за отслабването. Диетата му се състояла от това да не ядеш нищо, което си е огромен проблем за здравето само по себе си, но второто правило било също толкова опасно – изпиването на напитка „Пролин" с 400 калории, която била направена от субпродукти взети от кланниците – рога, копита и сухожилия. Диетата водела до сърдечни удари и още много здравни проблеми.

Диета „Яж каквото искаш"

Д-р Херман Талър в книгата си „ Калориите нямат значение" обяснявал, че ако се ядат всякакви храни, богати на протеин и мазнини, но без въглехидрати и се взима спеациално хапче с растителна мазнина, бързо ще се намали теглото. Но диетата не дала очаквания резултат и докторът бил обвинен в измама.

Диетата Кимкинс

Тя се състояла в това: поемаш 800 калории на ден и взимаш разхлабителни средства. Отново се оказала измама и създателката й Хайди Диаз била съдена заради вредите, до които довела тази диета.

Диетата с пластир на езика

Това е наистина извратен метод за намаляване на поетите калории. Имплантираш си устройство в езика, което прави яденето много неудобно и причинява физическа болка, която да те откаже от по-обилното поемане на храна. Наистина се отслабва, но тялото остава недохранено, а и всяко хранене е стрес.

Диетата „ Десерт за закуска"

Тя включва ядене на донъти, сладки и кексчета за закуска, което би трябвало да задоволи желанието за тях през деня, а както науката показва, приетите въглехидрати сутрин се изгарят най-лесно. Но защо диетата не е имала желания ефект? Защото количеството калории и източника, от който идват имат голямо значение, по което и да е време на деня.

Вижте също: Най-странните диети

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

z.k ( преди 11 години )
Така е. Всяка диета крие свойте рискове от към здравословни проблеми и съм против бързите, няколкотрайни диети с йо-йо ефект.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар