Статиите на 1001 Рецепти

Топ 10 на най-странните последствия от угощенията

Ако си спомним „Острова на съкровищата” на Стивънсън, пазеното парченце пармезан в табакерата на доктор Лийвси му помага да се сприятели с Бен Гран. Навреме и умно да нагостиш някого е голямо изкуство. Но последствията от угощението понякога са странни. Прочетете нашата класация и се забавлявайте!

10 място:

С указ от Петър I за поощрение на народа за любознателността и интереса към науката било наредено да се угощават посетителите на входа на Кунсткамерата. На всички задължително им давали по чаша водка и солена краставичка.

Всяка година за закупуване на угощенията Кунсткамерата получавала от руската хазна по 400 000 рубли.

9 място:

Угощения се правели и по повод коронациите на руските царе. На празника по случай коронацията на Николай II на Ходинското поле в Москва подаръците представлявали вързана на възел кърпа, в която имало питка, колбас, нещо сладичко, емайлирана чашка и програмата на увеселението. Това било най-трагичното угощение: в резултат от блъсканицата на опашката за лакомствата 2690 души били травмирани, а 1389 от тях починали.

8 място:

На индийския празник на огъня Дивали палят огньове на улицата, нареждат плата с лакомства, събират много деца и гледат как те си играят. Ако момчетата се изпокарат и сбият – ще има война.

Ако си играят дружно, годината ще мине добре, а ако децата крият лакомствата си, ще има глад.

7 място:

На руските моряци е забранено да угощават с алкохол индийските граждани. През 1969 г. командването на всички съветски търговски, военни и пътнически плавателни съдове получили нареждане, от което следвало, че угощаването на индийски граждани с алкохолни напитки на борда ще се разглежда от местната митница като контрабанда.

6 място:

Веднъж по време на прием на папския нунций му се случило да седи до доста разголена дама. Той й поднесъл ябълка, за да осъзнае тя своето недомислие. Само че дамата вместо да прозре скритата му мисъл, отхапала от плода, а нунцият от изумление получил инфаркт.

5 място:

Във Флорида всяка година страдат много хора, опитвали се да нагостят крокодилите. Там системно се провежда разяснителна кампания под лозунга, предложен някога от професора по зоология Франко Мадзоти: “Крокодилите не могат да разберат къде завършва угощението и къде започва ръката”.

4 място:

А на вас едва ли ще се случи да нагостите енот с бучка захар, която той просто обожава. Енотът старателно ще мие захарта до пълното й разтваряне.

3 място:

Знаменитият руски дресьор Владимир Дуров отначало научил свинята Хрюшка до яде, докато виси във въздуха на ремък, а след това тя се научила да скача от тази височина върху платформата по сигнала на будилника. В крайна сметка Хрюшка отбелязала рекорд за всички дресирани животни, защото скочила с парашут.

2 място:

Американският илюзионист с унгарски произход Хари Худини си спомнил, че причината за неговото необикновено майсторство била любовта към сладките неща. Той расъл в семейството на беден равин, всичко в дома му се водело на отчет, а сладките лакомства се държали под ключ в бюфета.

1 място:

Жителите на Дания не могат да си представят живота без кафе и това струва скъпо на селските пощальони. В тази страна ще обидиш домакина, ако му откажеш предложеното от него угощение.

Заради това честите отравяния с кафе сред пощальоните са обичайно явление. Представете си – само за един ден ги черпят най-малко по 10 пъти.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.