23 Април 2024вторник17:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Най-странните диети, или кажи ми какво (не) ядеш...

Вездесъщата реклама, напредването на технологиите и специфичните разбирания за храната са сред основните "виновници" за особеностите на вкусовете

/ брой: 220

автор:Альона Нейкова

visibility 1902

Всеки човек, без значение дали е мъж или жена, се стреми да изглежда добре и желае да се чувства комфортно в кожата си. В днешно време обаче мнозина от нас живеят твърде нездравословно, което се отразява и на тялото ни. Напредването на технологиите и наличието на компютри са сред "виновниците" за заседналия начин на живот. Изключително динамичното всекидневие също не оставя възможност на доста хора да си починат дори за миг или да се хранят нормално. Всичко това води до наднормено тегло, влошено здраве и депресивни състояния. И тогава посягаме към диетите, като ги приемаме за панацея...

Факт е, че повечето хора имат доста изкривени разбирания за начините на намаляване на теглото им. Някои си мислят, че едва ли не трябва напълно да спрат да се хранят, да търпят твърде големи лишения, да карат само на чай и вода и т.н. Опитите за отслабване понякога могат да стигнат до нечувани странности.
Американките през 30-те и 40-те години на миналия век масово спазвали диета, която условно може да се нарече "Пуши, за да отслабнеш". Заблудата, че цигарите допринасят за свалянето на излишните килограми, е разпространена и до ден-днешен. За основен виновник, породил този ужасяващ мит, се сочи не друго, а вездесъщата реклама. Става дума за "брилянтен" слоган на една от прохождащите тютюневи компании, който гласял "Вземи си цигара вместо бонбон". Това май е нещо по-гадно, от удар под кръста, нали? Но по онова време доста фирми - в стремежа да повишат продажбите си на цигари - използват всякакви средства и се надпреварват да обясняват колко е готино да пушиш, чак било полезно и добре влияело на здравето... И хората - най-вече жените - им вярвали. Трябвало да минат двайсетина години, за да стане ясно, че никотинът, катранът и останалите над 3000 съставки на цигарите всъщност причиняват едни от най-сериозните заболявания - рак на белите дробове, сърдечни болести, безплодие... От тези, меко казано, катаклизми за организма, породени от пушенето, изобщо не могат да се очакват каквито и да било резултати при опитите да се намали теглото. За щастие, мнозина вече са наясно, че цигарите са "полезни" за отслабването точно толкова, колкото и гладът - за диетите.
Още един странен опит за сваляне на килограми, в който е намесен и Бог (!), превзема света през 50-те години на ХХ век. Било е нещо като диетата на Пиер Дюкан за онова време. След като се вталил с впечатляващите 45 кг, преподобният Чарли Шед започнал да издава книги, в които споделя ноу-хауто си в борбата с наднорменото тегло. Обърнете внимание на заглавията - "Отслабни с молитви", "Помолих се и отслабнах" и "Дяволът иска да съм дебел". Не е шега работа, нали? Още повече че изданията се превръщат в бестселъри. Вероятно, защото да се молиш и да сваляш килограми звучи като най-лесното нещо на света. Колцина обаче се замислиха, купувайки книгите на преподобния, дали метаболизмът на организма поне малко наистина се влие от Бог?
Човек се познава по храната, която консумира, казват мъдрите хора. Колкото е по-консервативен, толкова по-обикновена е трапезата му. Има обаче индивиди, които изпитват невероятно удоволствие да шашкат колеги и приятели с блюда, които (не) ядат.
Пърлени на скара плъхове или крила от сови едва ли са вечерята, която ще ви очарова, ако отидете на гости у някой приятел. Изненадващо обаче блюдата на британеца Джонатан МакГил са тотален хит сред неговите познати. Ястията основно са съставени от животни, ударени от коли, които предприемчивият мъж събира из Великобритания. 44-годишният ерген буквално живее на диета, съставена от трупове на животни по магистралите. Прави го като начин за бойкот срещу качеството на месото в супермаркетите. Най-голямо възмущение у Джонатан буди вакуумираната храна, която според него е "тотално за боклука". Странното е, че бирникът от град Бърмонт, графство Дорсет, никога не е убивал животно със собствената си кола. За първи път хапнал премазана от автомобил змиорка, когато бил на 14. Направил я на семейното барбекю и тя много му се усладила. След като завършва колеж, той заживява сам. И пести пари, като не купува месо от магазините, а обикаля магистралите за премазани животни.
33-годишната Клеър Симънс от Нотинг Хил, Лондон, е опасно пристрастена към доматите и кашкавала и затова не е вкусвала друго освен пица. Подобен избор едва ли може да се нарече здравословен, но младата жена не се оплаква от менюто си. За първи път тя опитала от вкусотията на крехката 2-годишна възраст. Всъщност, става дума за особеност на организма - диагнозата е "селективно хранително разстройство". Тялото на жената отказва да приеме каквато и да била храна, освен пицата с домати и кашкавал. Въпреки странността си Клеър не смята, че е болна. Просто е на мнение, че с яденето само на една храна ще предпази фигурата си от напълняване. За разлика от спокойната британка, диетолозите са силно притеснени за нея и смятат, че ако продължи така, тя сама ще се затрие. Жената опонира, че се чувства перфектно, пие много вода и редовно спортува.
Ако не ядете друго, освен пилешки бутчета в продължение на 15 години, може да умрете от анемия. Езикът ви бавно ще почне да се подува и ще усещате как все по-трудно дишате. Лекарите ще ви предупреждават, че животът ви е в опасност. Такава е историята на 17-годишната Стейси Ървин от Лондон. Тя има къща, пълна с играчки от заведенията за бързо хранене, където си поръчвала само пилешки бутчета. Родителите на тийнейджърката останали потресени, след като лекарите им разкрили, че дъщеря им яде едно и също нещо цели 15 години. Тя сядала на масата за обяд и вечеря с тях, но тайно давала всичко, което не е пилешко бутче, на кучето в краката й.
Дон Горкс от американския щат Уисконсин е живото доказателство, че можеш да живееш много години, хранейки се не по учебниците. 59-годишният мъж хапва по два биг мака на ден. За момента е омел своя 50-хиляден сандвич. И за ужас на лекарите холестеролът му е повече от добър, клиничните му показатели са като на ученик, на всичкото отгоре Дон казва, че прави съвсем минимални физически упражнения. За да не останат капо, медиците са излезли от положението - че прелестното здраве на Горкс, въпреки вредната храна, се дължи на неговия ген (в рода му има 10 столетници). Дон вече веднъж е записан в Книгата с рекорди на Гинес като притежател на титлата "Най-големият сандвичов ентусиаст в света". Той се запознава с жена си Мери отново в заведение за бързо хранене. През 1973 г. във верига за сандвичи й предлага да стане негова съпруга. В момента мъжът изкарва пари, взимайки солидни хонорари от участие във всевъзможни риалити предавания в Америка...

Звезди отслабват със сини очила


Единственото, от което се нуждаете, за да изглеждате като една от звездите на Холивуд Джони Деп, е чифт слънчеви очила със сини стъкла. Това твърди китаецът Юметай. той е производител на "очила за отслабване". Логиката на предприемчивия последовател на диетите и модата в едно е следната - когато виждате храната си в синьо, тя няма да ви изглежда вкусна и ще ядете много по-малко. Според китаеца Джони Деп бил последовател на тази диета, защото много често се появява именно с такива очила и на тях дължал хубавата си фигура.
За щастие, носенето на сини очила по време на хранене не е вредно, но не бива да очаквате чудеса, смятат диетолози.


Страницата подготви Альона НЕЙКОВА

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 298

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 272

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 269

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 295

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ