Лак, пера и копита в бързите храни

Борислав Белев 03 февруари 2012 в 18:11 10137 1

Розовата слуз
Розовата слуз

Преди дни веригата за бързо хранене McDonald's призна, че е използвала т. нар. „розова слуз“ за пълнеж в бургерите си. Това се случи малко след излъчването на популярно готварско шоу, в което главният готвач показа как точно се добива тази слуз – смилат се изрезки от говеждо месо и се третират с амониев хидроксид. После тази смес се прави на нещо, наподобяващо паста, което служи за пълнеж. Почти моментално глобалната верига оповести, че е спряла да ползва „розова слуз“ още през август 2011 г.

Новината за въпросната паста стресна хиляди хора, които редовно ядат във веригата ресторанти, защото уверенията за прясно месо в бургерите се оказват леко различни от истината.

OFFNews се свърза с ръководството на българския клон на McDonald's, откъдето обещаха да проверят дали у нас се е използвала розовата слуз и в кои периоди.

Сайтове като International Business Times и WebEcoist съдържат информация за някои от най-интересните съставки в бързите храни като цяло. Ето част от тях:

Амониев сулфат – подобен по химическо съдържание на амониевия хидроксид. Тази субстанция се използва в много пекарни за подобряване на тестото в комбинация с набухватели за направата на по-плътен хляб.

Пропилен гликол – този химикал е по-слабо токсична версия на етилен гликол – опасен антифриз. Чрез него продуктите се предпазват от пълно замразяване. Ако не го ползват, по ресторантите за бързи храни вместо сладолед ще се предлага просто лед.

Кармин – често откриван в оцветените в червено храни, карминът идва от смлян кошенил – малък червен бръмбар, който обича да се заравя в кактуси. Черупките на тези бръмбари са с хубав червен цвят, който се ползва в неща като натурални сокове и бонбони M&M.

Шеллак – този продукт се ползва като лак за маникюр, дърво и някои сладки храни. Произвежда се от насекомо, населяващо горите на Индия и Тайланд.

Ел-цистин – често ползвана добавка към тесто. Прави се от коса, пера, копита и четина. В днешно време 80% от продукцията идва от патешки пера, но е започнало и производството на синтетичен ел-цистин. За неговата направа се използва ферментация на вид мутация на бактерията E.coli.

Ланолин – лепкав восък, извличан от мастните жлези на вълнодайни животни. Често се използва за основа на дъвки.

Силициев двуокис – главен компонент на повечето видове скали. Среща се като пясък и кремък. Използва се за предотвратяване на слепването на фини съставки като сол и съответно – в десетки видове храни.

Кастореум – ароматна секреция, която е комбинация от аналните жлези и урината на някои видове бобри. Ползва се за ароматизиране на ванилови и малинови продукти.

Протеаза – ензим, който се произвежда в четвъртия стомах на телета. Ползва се за направата на много сирена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови