Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 ноември 2010 г.

Две рецепти с пилешко бонфиле в стил "фюжън", подходящи както за аерогрил (халогенна фурна), така и за обикновена фурна

Началото и на двете рецепти е едно и също - половин килограм пилешко бонфиле, мариновано в съд с вода, колкото едва да го покрие, с разтворена в нея половин с.л. сол.
Така престоява 1 час, след което водата се излива и филето се оставя да се отцеди добре.
Бонфиленцата подсушаваме внимателно върху домакинска салфетка и ги поставяме в подходящо съдче под капак, изсипваме 2 ч.л. зехтин и омесваме добре филенцата, за да се омазнят равномерно навсякъде. С ръце, разбира се, да не сте посмяли да разбърквате с помощни пособия...
С половината от бонфилетата правим първата рецепта:

Пилешки бонфилета, запечени на фурна или аерогрил (халогенна фурна)
============================================================
След описаната манипулация с мариноването и омазняването, вадим с вилица по едно бонфиленце и го овалваме в следната смес: черен пипер, червен пипер, малко лют червен пипер, скилидка чесън, добре стрита с малко сол, малко стрит сушен лук и съвсем мъничко настъргано индийско орехче.
На дъното на малка тавичка капваме малко зехтин и добре намазваме цялото дъно с него. Изсипваме 1 с.л. инстантно картофено пюре (гранулирано, не на люспи) и с потупване отстрани на тавичката, го разнасяме равномерно по цялата намазана повърхност.
Подреждаме оваляните филенца почти плътно едно до друго, както се казва, "на косъм разстояние" и ги поръсваме отново с картофено пюре, смесено с малко сол, черен и червен пипер.
Нарязваме тънки картофени резенчета, с които покриваме плътно, с известно застъпване, цялата повърхност на тавичката. Пилешкото бонфиле в никакъв случай не трябва да се препича.
Върху резенчетата картофи на тънка струйка поръсваме 20 мл. прясно мляко и малко зехтин, след което поръсваме с малко сол.
Печем на аерогрил или по средата на добре загрята фурна, при 220°С точно 14 мин., с вентилатор, по възможност.

А с другата половина правим втората рецепта:

Пикантни пилешки бонфилета в канелони
====================================
Върху останалите бонфилета, вече омазнени със зехтин, поръсваме почти същите подправки: прясно смлян черен (аз предпочитам бял...) пипер, лют червен пипер и стрит сушен лук.
Объркваме с подправките.
Обаче тук има предхождащ период - ще ни трябват истински италиански канелони. Сваряваме добре (не алденте!) като обикновена паста толкова бройки, така че да влязат по две филенца в бройка.Затова преброяваме бонфиленцата. На всеки две бонфиленца ще ни трябва по един канелон.
Дотук нищо интересно.
В тези тестени цилиндърчета, леко осолени, тъпчем като в чушка за пълнене, бонфиленцата, като ви напомням, че филето в никакъв случай не трябва да е на директно нагряване и да не се препича, значи се стараем да не излиза извън канелона.
Така напълнените канелони поставяме в малка тавичка, обилно ги намазваме с разтопено масло и печем отново точно 14 мин. при 180°С, по средата на фурната, с вентилатор или на халогенна фурна, при същите условия.

5 коментара:

  1. Анонимен25 април, 2012

    Страхотни рецепти! Колко "просто", а същевременно уникално!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29 април, 2012

    Два дни обикалях, като гламава да търся праз, специално за тази рецепта! Намерих един, но със сигурност е от поколението на Лили Иванова и патриарх Максим ;) /не, че имам нещо против тях/.
    Цилиндърчетата ми излязоха лесно, но ми бяха жилави, а спазих точно рецептата, даже си преместих лаптопа в кухнята, да не объркам нещо. Е, Любо.... дай да го разнищим, къде сгреших в рецептата!?
    Пепа съм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, радвам се, че ми пишеш и с удоволствие ще ти отговоря. Първо - вината явно е у мене, защото не съм предвидил този проблем и не съм го обяснил по-подробно. Значи, между пластовете на праза има жилава люспа, както при всеки друг лук. Тази люспа пречи да се "избушат" отделните пластове наистина. Но това е, докато празът е пресен. Вариантите са няколко - в микровълнова за 5 мин., бланширане във вряща вода за 5 мин., оставяне "да се самосезира", т.е., да увехне... Никъде не си сгрешила, аз съм виновен, че не съм обяснил следното: въпреки привидната сочност и крехкост, абсолютно всички видове лук увират доста трудно. Затова, една предварителна термична обработка би била най-правилна. Направи следното: вместо 2-3 мин, както пиша в рецептата, постави купичка от йенаглас с капак или чинийка отгоре, вода с малко сол и черен пипер (сол може и повечко), празът. нека да заври и да престои така поне 10 мин на пълна мощност. ще кипи, внимавай! Същото спокойно можеш да го направиш на обикновен котлон. Имай предвид, че това време е приблизително и е по-скоро, за да излязат цилиндърчетата. Иначе, спокойно можеш да ги вариш и 20 мин., няма да се разкапят. За да си сигурна, освен сол и черен пипер, постави и ч.л. лимонов сок. Принципно, тази рецепта става с всякакъв вид кайма, но не трябва да бъде чиста кайма, а с повечко лук, хляб или галета, яйца и малко по-водна за да не се свие каймата при печенето. Кашкавал можеш да сложиш и вътре, и да наръсиш отгоре 5 мин. преди края на печенето. Можеш и да ги панираш (страхотно става!) в т.н. кляр - рядка каша от разбити белтъци, малко сол и някакво нишесте приблизително един белтък с 1 с.л. нишесте, но сместа трябва да бъде като средногъста боза. Предварителната подготовка е интересна - напълнените канелони поставяш за 40 мин. във фризер, за да се охладят доста, без да замръзнат съвсем. Това, и горещата мазнина, осигуряват хрупкавостта на панировката. Това е и един от прекрасните начини да се панира кашкавал - топе се в леденостудена вода плюс лед в нея, овалване в нишесте, овалване в панировката и пържене на силен огън в маслена баня. Успех, Пепи, и питай за всичко! :))

      Изтриване
  3. Анонимен02 май, 2012

    Здравей Любо, с днешна дата! Толкова ценни съвети.....много, много ти благодаря! Как не се сетих за тази люспа.., ама така е, любител.... какво да очакваш.. Усмихнат ден - Пепа!

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens