🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фюжън кухня и коктейли

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По цял свят фюжън (fusion) e името на най-горещата мода в храненето. В буквален превод думата означава взаимно преливане, а кулинарното й значение покрива ястия, които съчетават в себе си традициите на различни национални кухни. Фюжън е точката, където въображението и импровизацията събират гастрономическите канони на Запада с екзотиката и пикантните нюанси на Изтока.

Вярно на името си, новооткритото заведение Fusion (на ул. “Христо Белчев”, зад кино “Москва”) не е само стандартен бар или ресторант. То слива успешно и двата жанра, като в крайна сметка си остава просто място, където може да прекарате комфортно няколко часа, както ви харесва. За това помага внимателно изпипаната обстановка, повлияна стилово от попарта. Особеното тук е, че модерният дизайн не е за сметка на усещането за уют, както често се случва в кръчмите, залагащи на изчистените форми и материали като хром, стъкло и изкуствена кожа.
На тези, които са дошли да хапнат, Fusion предлага основно леки ястия по оригинални рецепти. Кухнята е в ръцете на млади готвачи, трупали опит в бар “Капитал” на “Шератон” - заведението, което въведе фюжън стила у нас. През лятото на дневен ред са главно салатите като “Рокфор” - хрупкава маруля, полята обилно с фин лимонов сос, печена чушка, царевица и кубчета синьо сирене, или пък “Вегетарианска” от крехка зелена салата, поръсена с млечен карфиол и кубчета червено цвекло, царевица, ивици морков, орехи и босилеков дресинг.

От предястията внимание заслужават маринованите зеленчуци, които включват тиквички, домат, печени чушки и два вида маслини; “Скинон” - английски картофени резенчета, поръсени със сирене и сервирани с три вида сос, и вурстчетата на плоча с макова горчица и сос барбекю.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал