Храни, които трябва да опитате по време на почивка в чужбина - първа част


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-04-16 23:36

Изпробването на нови екзотични храни винаги е представлявало интересно и забавно преживяване, а и така се разширяват вашите кулинарни хоризонти и начина по който възприемате храна.
Несъмнено обаче изниква въпросът дали има храна, която трябва да отбягвате? Да, определено има. Всичко, което е твърде далеч от вашия вкус и предпочитания не е желателно да го опитвате. Как ви звучи супа от перки на акула, която се възприема от мнозина за деликатес, но заради това всяка година се избиват между 70 и 100 млн. акули? Макар че защитниците работят по въпроса за опазването на различните видове, има още множество необичайни ястия, с които е по-добре да не експериментирате, освен ако не обичате разнообразието и предизвикателствата.
Но все пак, когато отидете на ново място, особено някъде в чужбина, е добре да опитате нещо от местните специалитети. Тук ще ви изброим кракът списък с храните, които ви съветваме поне да вкусите, ако отидете на почивка на съответните места.

Пресни плодове от Югоизточна Азия
Югоизточна Азия е съкровищница на екзотични плодове, а да ги опитате, откъсвайки ги директно от храст или дърво без да са били преди това консервирани и пропътували хиляди мили, ще бъде най-вкусното ви изживяване. Личи е плод, доста ароматен и сочен и има яркочервена жилава обвивка с овална форма, чийто вкус никога няма да забравите.

Пресни стриди на крайбрежието
Яденето на стриди в ресторант е хубаво, но нищо не може да се сравни с удоволствието да ги хапвате точно, когато са изкарани от солената вода и се ядат в момента, когато се свали черупката им.
Съвсем различен е вкусът им преди да бъдат смесени с подправки. Тогава се долавя невероятната мекота и солеността на водите, от които идват. Пробвайте пресни стриди, когато сте на ваканция в северозападната част на Тихия океан, Северна Калифорния или остров Принц Едуард в Канада.

Фугу в Япония
Фугу е дума,с която японците наричат издуващата се риба и ястието, което се приготвя от нея. В цял свят фугу е известен като деликатес, който е рисковано да се яде. Ако не премине през правилната обработка, фугу може да бъде смъртоносен, защото съдържа тетродотоксин – отрова, която причинява остра парализа и респираторен дистрес и може да убие жертвата за часове. Но тази храна е търсен деликатес, който дори се счита за афродизиак.
В Япония готвачите се обучават в продължение на години, за да приготвят правилно това ястие. Което означава, че яденето в реномиран ресторант е безопасно. Ако искате да го пробвате, уверете се, че ядете в ресторант със сертифициран готвач, който е обучен в премахването на токсини, съдържащи се във вътрешните органи на рибата.

Личи Фугу




   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.